Potgieterstraat

Parel op hoogte

Een voormalige bergingenzolder getransformeerd tot loft-woning.

Na een typisch Amsterdamse klim naar de voormalige bergingszolder van dit pand kom je binnen in het hart van deze loft.

Met het weghalen van het oude verlaagde plafond wordt hoogte gewonnen en komt de hijsbalkconstructie in het zicht. Een traditioneel en karakteristiek element in het verder compleet gemoderniseerde appartement. De opengewerkte plattegrond, een vrije hoogte van ruim 3,2 meter en een ononderbroken houten visgraatvloer maken van dit smalle, diepe appartement één doorgaande lichte ruimte.

Een pui van onbehandeld staal en glas scheidt op subtiele wijze het leefgedeelte van het slaapgedeelte en creëert tegelijkertijd het noodzakelijke doorzicht waardoor daglicht vrij spel heeft. De zwarte maatwerk keuken van shinnoki hout is de centrale blikvanger van de loft. De keuken bestaat uit twee lage elementen die een minimale impact hebben op het doorzicht tussen woonkamer en slaapkamer. De hoge koelkast is daarom opgenomen in de stalen pui. De messing rand tussen lades en onderkasten maakt een greeploze keuken mogelijk en verbindt tegelijkertijd het keukeneiland en de aangrenzende tafel tot één element.

In de maatwerk kasten in het slaapgedeelte is tevens de toegang tot de kleine badkamer opgenomen. Deze badkamer oogt ruim door de toepassing van schuifdeuren en het door laten lopen van het visgraatpatroon tegelwerk in de douche en het toilet.

Vanuit de woonkamer is boven het bestaande trappenhuis een nieuwe vaste trap geplaatst die toegang geeft tot het dakterras. Het daklicht creëert extra daglicht in het donkerste deel van de woning en is de basis voor een (mogelijke) toekomstige woninguitbreiding op het dak.

Project details

Type
Verbouwing

Ontwerp
Studiospacious i.s.m. AHAA

Opdrachtgever
Particulier

Aannemer
Korbeel aannemers

Adres
Potgieterstraat

Jaar
2017

Oppervlakte
60 m2

Beelden
Studiospacious, Studio Kopp

 

01_Potgieterstraat_Studiospacious_©_photo_Nina-Kopp_01 02_Potgieterstraat_Studiospacious_©_photo_Nina-Kopp_02 03_Potgieterstraat_Studiospacious_©_photo_Nina-Kopp_03 03a_Studiospacious_Potgieterstraat_scheme00 04_Potgieterstraat_Studiospacious_©_photo_Nina-Kopp_04 05_Potgieterstraat_Studiospacious_©_photo_Nina-Kopp_05 001 DO Potgieterstraat publicatie 07_Potgieterstraat_Studiospacious_©_photo_Nina-Kopp_07 08_Potgieterstraat_Studiospacious_©_photo_Nina-Kopp_08 09_Potgieterstraat_Studiospacious_©_photo_Nina-Kopp_09 10_Potgieterstraat_Studiospacious_©_photo_Nina-Kopp_10 Potgieterstraat schema's 11_Potgieterstraat_Studiospacious_©_photo_Nina-Kopp_11 12_Potgieterstraat_Studiospacious_©_photo_Nina-Kopp_12 13_Potgieterstraat_Studiospacious_©_photo_Nina-Kopp_13

Lofts aan de Amstel

Lofts aan de Amstel

De beweging van het water heeft ons geïnspireerd om organische gebogen balkons te ontwerpen.

Gelegen aan de brede bocht – waar de Amstel de stad achter zich laat – staat Lofts aan de Amstel. Twaalf meter brede glazen puien verbinden de lofts met grote buitenruimtes en een fenomenaal uitzicht over de Amstel, een exceptionele kwaliteit. De lofts beslaan de hele verdieping en hebben een woonoppervlak van maar liefst 160m2. Vloeren overspannen de gehele breedte van de woning, waardoor een grote indelingsvrijheid ontstaat. Iedere bewoner heeft uiteindelijk samen met de architect de plattegrond ontworpen. Tevens konden bewoners naar wens de vrije hoogte van het plafond verhogen tot 3,30 meter, dit gebeurt op de 2e en 5e verdieping. Het bovenste appartement heeft bovendien een dakopbouw met sport- en werkruimte en aangrenzend een dakterras met uitzicht over de Amstel en de stad.

Het betonnen kader rondom de balkons verzelfstandigd het gebouw ten opzichte van zijn directe buren en kadert tegelijkertijd het zicht over de Amstel in. Het lijnenspel van de organisch glooiende balkons wordt overdag versterkt door de prefab plantenbak die in de balkons zijn opgenomen. Het groen steekt mooi af tegen het strakke witte beton wat is voorzien van een titaanoxide. ’s Avonds accentueert de LED verlichting aan de onderzijde van de balkons de speelse vormentaal. De karakteristieke vormgeving van het gebouw wordt daardoor 24/7 geaccentueerd. Het optimistische gebruik van materialen, de speelse vormentaal en de volledig verglaasde gevels creëren een gevoel van luxe, licht en ruimte.

Project details

Type
Appartementengebouw

Programma
6 appartementen

Ontwerp
Studioninedots

Rol Coen
projectarchitect / projectleider

Opdrachtgever
Particulier (CPO) + OntwerpJeWoning

Aannemer
Vink Bouw

Adres
Korte Ouderkerkerdijk

Jaar
2014-2016

Oppervlakte
1190 m2

Beelden
Peter Cuypers

01 Studiospacious lofts aan de Amstel02a Studiospacious lofts aan de Amstel03 Studiospacious lofts aan de Amstel04 Studiospacious lofts aan de Amstel05 Studiospacious lofts aan de Amstel

 08 Studiospacious lofts aan de Amstel 09 Studiospacious lofts aan de Amstel 10 Studiospacious lofts aan de Amstel12 Studiospacious lofts aan de Amstel13 Studiospacious lofts aan de Amstel detail14 Studiospacious lofts aan de Amstel15 Studiospacious lofts aan de Amstel