Veemarkt

Veemarkt

Stadswoningen

Ontwerp: Studiospacious i.s.m. Marcel Lok
Adres: Veemarktterrein, Utrecht
Oppervlakte: 105 – 215 m2
Opdrachtgever: Architectuurcentrum Aorta, Utrecht
Jaar: 2012

De ontwikkeling van het Veemarktterrein in Utrecht biedt de kans om een nieuw stedelijk woongebied binnen de stadscontour te realiseren en zo waardevol landschap daarbuiten te ontzien. Voor de ideeënprijsvraag Veemarkt Utrecht is daartoe voor twee bouwvelden een woningtype ontworpen dat is gebaseerd op de klassieke Hollandse stadswoning. De basisplattegrond hiervan is opgedeeld in een gelijkwaardig voor- en achterhuis met daartussen een zone voor de trap, circulatieruimte en leidingschacht. In de uitwerking zijn de uiteindelijke woningen op oneindig veel manieren indeelbaar. De gevelindeling wordt bepaald door de achterliggende ruimte – een tweedeling voor de woonruimte, een driedeling voor de ruimtes op de verdiepingen en voor dubbelhoge ruimtes een driedeling met brede, extra hoge openingen.

01. Veemarkt_site_Utrecht 02. Veemarkt_catalogus_typeB 03. Veemarkt_plg B 04. Veemarkt_parallelprojectionB 05. Veemarkt_interieur-typeB 06. Veemarkt_maq15_plotE©TimStet 07. Veemarkt_maq17edit_plotE©TimStet 08. Veemarkt_catalogus_typeE 09. Veemarkt_plg E 10. Veemarkt_parallelprojectionE 11. Veemarkt_interieur-typeE 12. Veemarkt_maq27edit_plotB©TimStet 13. Veemarkt_maq31_plotB©TimStet

Nieuwe Jonkerstraat

Nieuwe Jonkerstraat

Transformatie van een timmerloods naar woonhuis

Ontwerp: Studiospacious, Amsterdam
Adres: Nieuwe Jonkerstraat, Amsterdam
Oppervlakte: 431 m2
Opdrachtgever: Particulier
Jaar: 2015 – heden

Het ontwerp voor deze fraaie, maar vervallen timmerloods biedt dit pand – wat onderdeel is van het beschermd stadsgezicht van het centrum van Amsterdam – een tweede leven. De loods staat op een prachtige plek direct achter de Nieuwmarkt en wordt getransformeerd tot een 3-laagse stadsvilla.

Bij de restauratie van gevels en kap worden de oorspronkelijke elementen in vorm, maat materiaal en kleur gehandhaafd. Voor deze timmerloods, die in de nauwe stedelijke structuur van het stadscentrum van Amsterdam rug-aan-rug staat met zijn achterburen, betekent dit dat de 26m lange straatgevel, op een enkel raam na, volledig gesloten is. De centrale ruimte wordt daarom van daglicht voorzien middels een 12m lange lichtstraat in de ‘achterzijde’ van de kap. De patio, die in het centrum van de woning ligt, voert het daglicht tot in de kelder en verbind de 3 verdiepingen visueel met elkaar.

De nieuw te maken kelder creëert ruimte voor ontspanning: een zwembad, sauna’s en meditatieruimte zorgen voor een ondergrondse plek waar je je terug kan trekken. Onder de uiteinden van de kap komen twee slaapkamers met eigen badkamer. De master-bedroom kijkt tussen de spanten uit over de woonkamer, terwijl de guestroom meer afgezonderd is.

Een vrijstaande meubel in het hart van de centrale ruimte creëert op een intelligente manier twee ruimtes. Direct onder de lichtstraat een royale woonkamer met openhaard, onder het gastenverblijf een hoge keuken en intiemere eetkamer. De drie authentieke werkplaatsdeuren zijn omgebouwd tot dubbele schuifdeuren en zorgen in opengeschoven stand voor een directe verbinding van de woonruimte met de straat.

01. nieuwe-jonkerstraat B&W 02 nieuwe jonkerstraat straatbeeld
04. 0448a7a99bc0b34d7c227388d7d3535d 05. Nieuwe Jonkerstraat verboden te roken 06. nieuwe jonkerstraat lichtstraat
08. dsn keuken

Woonhuis Rieteiland

Woonhuis Rieteiland

Woonhuis

Ontwerp: Office Winhov, Amsterdam
Rol: Coen Smit, Projectleider
Adres: Rieteiland IJburg, Amsterdam
Oppervlakte: 252 m2
Opdrachtgever: Particulier
Fotografie: Stefan Müller
2010 – 2013

Voor de woning op het Kleine Rieteiland op IJburg, is Coen vanaf de eerste schets betrokken geweest. Samen met de particuliere opdrachtgevers – twee gerenommeerde ontwikkelaars uit Amsterdam – is een woonhuis ontworpen wat zich op een bijzondere manier nestelt in zijn omgeving.

Studiospacious over Villa Rieteiland:

‘Het Kleine Rieteiland op IJburg wordt omringd door water en ligt naast het Diemerpark. Aan beide zijden van de enige straat van het eiland zijn aaneengesloten woningen gebouwd in particulier opdrachtgeverschap. Het woonhuis neemt het contrast tussen de beslotenheid van de straat en de weidsheid van het landschap als uitgangspunt.’ (office winhov)

Aan deze straat, waar alle woningen op woningen lijken, staat één woning waarvan dit niet afgetekend duidelijk is. Achter de gesloten metselwerk gevel – die de bewoners afkeert van de straat – schuilt een patiowoning die zicht richt op het indrukwekkende uitzicht over het water en het familieleven wat zich binnen afspeelt. De ondergrondse master-bedroom, de woonkamer en keuken op de begane grond en de bovengelegen slaapkamers oriënteren zich allen op de centrale patio die het daglicht tot diep in de woning brengt. Als kers op de taart biedt het dakterras op de eerste verdieping een fraai ingekaderd uitzicht over het water.

Voor meer informatie, zie de website van office winhov

01. rieteiland_stefan_muller_cf159647-108. rieteiland_stefan_muller_cf159965 07. rieteiland_stefan_muller_cf16003906. rieteiland_stefan_muller_cf159917

Dorpsrand Nieuwkoop

Dorpsrand Nieuwkoop

40 duurzame woningen, 2 energie neutraal woningen

Ontwerp: Office Winhov, Amsterdam
Rol: Coen Smit, Projectleider
Adres: Buytewech Oost, Nieuwkoop
Opdrachtgever: Vinkbouw Nieuwkoop
Aannemer: Vinkbouw Nieuwkoop
Jaar: 2007-2010

Gelegen op de grens tussen Nieuwkoop en het open landschap van het Groene Hart staat deze door office winhov ontworpen dorpsuitbreiding. Coen is als ontwerper en projectleider betrokken geweest bij alle ontwerp- en technische fasen, inclusief de uitvoering.

 

Studiospacious over Dorpsrand Nieuwkoop:

 

Deze dorpsuitbreiding van 42 woningen is bescheiden en uitgesproken tegelijkertijd. Het plan bestaat uit een familie van vijf woningtypes die ensembles vormen met elkaar. Samenhang wordt gecombineerd met verscheidenheid en individualiteit. De verschillende woningen zijn uitgevoerd in een familie van metselwerksorteringen die samen met de betonnen plint en erfafscheidingen de woningen met elkaar verbinden.

 

De ogenschijnlijk nonchalante positie van de woningen ten opzichte van elkaar creëert een gevoel van vrijheid en luchtigheid, met steeds afwisselende doorzichten naar de omliggende natuur. De silhouetten van de woningen zijn een verkenning van het klassieke archetype, maar worden op subtiele wijze gecombineerd met (moderne) grote raampartijen. Het zorgt voor een karakteristieke uitstraling en biedt de bewoners een prachtig uitzicht over de polder en veel lichtinval in de woning.

Voor meer informatie, zie de website van office winhov

 01. office_winhov_nieuwkoop_stefan_m_ller_28
Nieuwkoop_2500 [Converted]_new site

07. office_winhov_nieuwkoop_stefan_m_ller_07 08. office_winhov_nieuwkoop_stefan_m_ller_0809. office_winhov_nieuwkoop_stefan_m_ller_12

Woongebouw Galenkop

Woongebouw Galenkop

24 appartementen en bedrijfsruimten
Ontwerp: Office Winhov, Amsterdam
Rol: Freddy Koelemeijer, Projectleider
Adres: Jan van Galenstraat, Amsterdam
Oppervlakte: 3.530 m2
Opdrachtgever: Ymere
Aannemer: Coen Hagendoorn Bouwgroep
Jaar: 2007-2010

Voor de vervangende nieuwbouw langs de Jan van Galenstraat, is Freddy in alle fasen vanaf het ontwerp tot en met uitvoering betrokken geweest. In een traditionele bouwteam constructie hebben alle betrokken partijen van begin tot eind écht samengewerkt om tot dit mooie eindresultaat te komen.

Studiospacious over Woongebouw Galenkop:
De kracht van het woongebouw aan de Jan van Galenstraat is dat het zich op een krachtige, maar terughoudende manier voegt in zijn 100 jaar oude omgeving. De historische tweedeling, precies op het midden van het bouwblok, met aan de ene kant 19e eeuwse pandjesbebouwing en aan de andere kant Amsterdamse School blokbebouwing, vraagt om een gebouw wat hierop reageert. Deze historische tweedeling is op gestileerde wijze in het nieuwe gebouw teruggebracht. De ritmische gevel, die op het eerste oog dwingend aanwezig is, geeft het gebouw tevens de nodige flexibiliteit waardoor de verschillende aansluitingen met de aangrenzende panden op een ontspannen manier worden ingepast in het ontwerp.

Diepe negges, een natuurstenen plint, horizontale banden van staand metselwerk en gestapelde penanten en balkons geven het gebouw zijn robuuste uitstraling, maar maken het tevens mogelijk om daarachter een variatie in programma en woontypologieën mogelijk te maken zonder afbreuk te doen aan het gebouw als geheel. Er wordt op een mooie eigentijdse manier aansluiting gezocht met de omliggende bebouwing. Architectuur wordt zodoende stedenbouw, en andersom.

Voor meer informatie, zie de website van office winhov

 

05. office_winhov_galenkop_stefan_m_ller_22_site01. office_winhov_galenkop_stefan_m_ller_04

Houthaven

Houthaven

5 kadewoningen met privé dakterras,
 23 appartementen met balkon/hofterras, 4 penthouses met balkon/dakterras, dubbellaagse parkeergarage 32pp, collectief binnenhof

Ontwerp: Marcel Lok_Architect, Amsterdam
Rol: Freddy Koelemeijer & Coen Smit, Projectleider
Adres: Haparandaweg 650-706, Houthavenkade 5-13, Amsterdam
oppervlakte woningen 81 – 211m2,
oppervlakte totaal  6.762m2
Opdrachtgever: Building4you
Aannemer: Vinkbouw Nieuwkoop
Jaar: 2012-2015
energieneutraal gebouwd (epc 0,24)

Marcel Lok_Architect heeft een complex ontworpen dat de twee van de negen kavels in Blok 0 beslaat. Hoewel het project geen zuivere CPO is, zoals oorspronkelijk beoogd voor Blok 0, zijn de indelingen van alle woning wel in samenspraak met de bewoners ontworpen. Freddy en Coen zijn opeenvolgend met veel plezier bij dit project betrokken geweest als architect / projectleider.

Studiospacious over Blok 8 en 9:

Blok 8 en 9 zijn ontworpen als een stoere twee-eenheid.
Architectonisch en typologisch vertonen de twee gebouwen veel overeenkomsten. Qua gebouwopzet, ritme van de gevelopeningen en proportionering van de ramen is er een grote mate van gelijkwaardigheid. De consistentie en zorgvuldigheid waarmee beide gebouwen zijn gemaakt, zijn het directe gevolg van het feit dat de technische uitwerking binnen het bureau en in nauw overleg met de aannemer tot stand is gekomen.

Variatie en articulatie ontstaat door verschillen in gebouwmassa, geleding van de blokken en een uiteenlopende materialisering. Het hoekblok is uitgevoerd in een industrieel genuanceerd metselwerk. De organisatie van de gevel met penanten voorzien van diepe negges en horizontale banden van staand metselwerk geven het gebouw een robuust karakter. Het naastgelegen tussenblok heeft een gevel van muschelkalk natuursteen. De fraaie plaatverdeling van de natuurstenen geveldelen maakt de vloerranden afleesbaar, de uitkragende banden versterken dit effect.

De goede balans tussen overeenkomsten en variatie maken het verwantschap tussen de twee gebouwdelen steeds subtiel en uitgesproken tegelijkertijd.

Voor meer informatie, zie de website van Marcel Lok_Architect

01. 057_HouthavenBlok0_15251-71bw©LuukKramer 02. 057_HouthavenBlok0_avond©LuukKramer  04. 057_HouthavenBlok0_15202-10©LuukKramer 05. 057_HouthavenBlok0_15218-33©LuukKramer06. 057_HouthavenBlok0_15218-29©LuukKramer 08. 057_HouthavenBlok0_15251-16edit©LuukKramer 09. 057_HouthavenBlok0_15251-56©LuukKramer 10. 057_HouthavenBlok0_15288-06©LuukKramer11. 057_HouthavenBlok0_15251-90©LuukKramer