Woongebouw Galenkop

Woongebouw Galenkop

Een eigentijdse vernieuwing aan de Jan van Galenstraat.

De kracht van het woongebouw aan de Jan van Galenstraat is dat het zich op een krachtige, maar terughoudende manier voegt in zijn 100 jaar oude omgeving. De historische tweedeling, precies op het midden van het bouwblok, met aan de ene kant 19e eeuwse pandjesbebouwing en aan de andere kant Amsterdamse School blokbebouwing, vraagt om een gebouw wat hierop reageert. Deze tweedeling is op gestileerde wijze in het nieuwe gebouw teruggebracht. De ritmische gevel, die op het eerste oog dwingend aanwezig is, geeft het gebouw de nodige flexibiliteit waardoor de verschillende aansluitingen met de aangrenzende panden op een ontspannen manier worden ingepast in het ontwerp.

Diepe negges, een natuurstenen plint, horizontale banden van staand metselwerk en gestapelde penanten en balkons geven het gebouw zijn robuuste uitstraling, maar maken het tevens mogelijk om daarachter een variatie in programma en woontypologieën mogelijk te maken zonder afbreuk te doen aan het gebouw als geheel. Er wordt op een mooie eigentijdse manier aansluiting gezocht met de omliggende bebouwing. Architectuur wordt zodoende stedenbouw, en andersom.

Project details

Type
Appartementengebouw

Programma
12 sociale huurwoningen, 12 markthuurwoningen en 4 casco-winkelunits

Ontwerp
Office Winhov

Rol Freddy
Projectarchitect / projectleider

Opdrachtgever
Ymere

Aannemer
Coen Hagendoorn Bouwgroep

Adres
Jan van Galenstraat 112-120, Amsterdam

Jaar
2007-2010

Oppervlakte
3.530 m2

Beelden
Stefan Muller, Jeroen Lok

05. office_winhov_galenkop_stefan_m_ller_22_site01. office_winhov_galenkop_stefan_m_ller_04

 

Houthavens

Houthaven

Een stoere twee-eenheid in de Houthavens in Amsterdam West.

Voor kavels 8 en 9 van blok 0 is een complex ontworpen met als uitgangspunten de weidsheid en openheid van de locatie aan het IJ én het industriële karakter van het havengebied.

Architectonisch en typologisch vertonen de twee gebouwen veel overeenkomsten. Qua gebouwopzet, ritme van de gevelopeningen en proportionering van de ramen is er een grote mate van gelijkwaardigheid. De consistentie en zorgvuldigheid waarmee beide gebouwen zijn gemaakt, zijn het directe gevolg van het feit dat de technische uitwerking binnen het bureau en in nauw overleg met de aannemer tot stand is gekomen.

Variatie en articulatie ontstaat door verschillen in gebouwmassa, geleding van de blokken en een uiteenlopende materialisering. Het hoekblok is uitgevoerd in een industrieel genuanceerd metselwerk. De organisatie van de gevel met penanten voorzien van diepe negges en horizontale banden van staand metselwerk geven het gebouw een robuust karakter. Het naastgelegen tussenblok heeft een gevel van muschelkalk natuursteen. De fraaie plaatverdeling van de natuurstenen geveldelen maakt de vloerranden afleesbaar, de uitkragende banden versterken dit effect.

De goede balans tussen overeenkomsten en variatie maken het verwantschap tussen de twee gebouwdelen steeds subtiel en uitgesproken tegelijkertijd.

Project details

Type
Appartementengebouw

Programma
5 Kadewoningen, 23 appartementen, 4 penthouses en parkeergarage (32pp)

Ontwerp
Marcel Lok_Architect

Rol Freddy
Projectarchitect / projectleider [SO t/m VO]

Rol Coen
Projectarchitect / projectleider [DO t/m Omgevingsvergunning]

Opdrachtgever
Building4you

Aannemer
Vinkbouw Nieuwkoop

Adres
Haparandaweg 650-706, Houthavenkade 5-13, Amsterdam

Jaar
2012-2015

Oppervlakte
6.760 m2 (appartementen: 80 – 210 m2)

Beelden
Marcel Lok

01. 057_HouthavenBlok0_15251-71bw©LuukKramer 02. 057_HouthavenBlok0_avond©LuukKramer 04. 057_HouthavenBlok0_15202-10©LuukKramer 05. 057_HouthavenBlok0_15218-33©LuukKramer06. 057_HouthavenBlok0_15218-29©LuukKramer08. 057_HouthavenBlok0_15251-16edit©LuukKramer 09. 057_HouthavenBlok0_15251-56©LuukKramer 10. 057_HouthavenBlok0_15288-06©LuukKramer11. 057_HouthavenBlok0_15251-90©LuukKramer