Zorgappartementen Eeckenrhode

Zorgappartementen Eeckenrhode

Zelfstandig samenwonen

De maatschappij verandert. De klassieke bejaardentehuizen bestaan niet meer, terwijl een deel van de senioren wel behoefte aan deze vorm van wonen. Eeckenrhode is een wooncomplex waar bewoners zelfstandig samenwonen. Een plek die zorgt voor verbinding, tussen landschap en mens en tussen mensen onderling. Gelijkgestemden ontmoeten elkaar en delen lief en leed.

In een besloten tender heeft Studiospacious in samenwerking met Moes & de Meyere Architectuur en BOOM Landscape een plan ontworpen wat de identiteit van Eeckenrhode versterkt en zorgt voor een kwaliteitsverhoging voor álle bewoners.

De recente verbouwing (2017-2018) van Eeckenrhode versterkt het ‘sociale hart’ waar men elkaar kan ontmoeten. De uitbreiding van Eeckenrhode geeft aanleiding om dit sociale hart verder uit te breiden en te verstevigen en tegelijkertijd de tuin te betrekken bij de beleving van Eeckenrhode. Rondom de Tuinzaal – de ruimte voor alle grotere activiteiten – sluit de nieuwe “Bosvleugel” op een geraffineerde manier aan op het bestaande gebouw. De sequentie van kleine informele plekken creëert een geleidelijke overgang van bestaand naar nieuw en zorgt voor een ander type ontmoeting.

De Eeckenrhode tuin transformeren we tot een ecologische, bio-diverse en natuur-inclusieve tuin. Een tuin die de zintuigen prikkelt en de bewoners activeert. Parkeren en landschap zijn geïntegreerd in een belevingstuin met een sierlijke padenstructuur die kenmerken heeft van ‘De Landschapsstijl’. Door de gebogen paden hebben deze tuinen geen begin en einde, verdwijnen zichtpunten en ontstaan er steeds nieuwe zichtpunten aan de horizon.

De nieuwe ‘Bosvleugel’ is stoer, uitgesproken en met veel aandacht voor materialisatie ontworpen. De nieuwbouw past in architectuur en kleurstelling bij het bestaande gebouw, maar verzelfstandigd zich
tegelijkertijd. De gevel is opgebouwd uit metselwerk penanten, betonnen gevelbanden en balkons in combinatie met gelakte houten kozijnen en verticale houten delen. De genuanceerde metselwerksortering heeft een zandkleurige basis aangevuld met tinten die neigen naar groen, bruin en grijs waardoor het past bij het bestaande gele metselwerk en tegelijkertijd goed aansluit bij de natuurlijke kleuren van het bos en de tuin.

Project details

Type
Appartementengebouw met zorgfunctie

Programma
35 appartementen, collectieve parkeergarage, fietsenstalling en zorgfuncties

Ontwerp
Studiospacious i.s.m. Moes & de Meyere Architectuur, Landschap: BOOM Landscape

Opdrachtgever
Eeckenrhode Waalre CV

Adres
Irenelaan, Waalre

Jaar
2019 (verloren competitie)

Oppervlakte
6.460.m2

Beelden
Studiospacious, BOOM Landscape en Tim Stet

 

  

    

About the author: coenoffreddy