Restaurant Floreyn

Een bord vol Dutch design

Restaurant Floreyn

Ontwerp: Studiospacious i.s.m. TMRW
Adres: Albert Cuypstraat 31, Amsterdam
Oppervlakte: 155 m2
Opdrachtgever: Restaurant Floreyn
Jaar: 2017

In Nederland lijken we nog wel eens last te hebben van een culinair minderwaardigheidscomplex en komen we vaak niet verder dan een stamppotje als we aan de Nederlandse keuken denken. We moeten door het handjevol sterrenchefs dat we hebben gewezen worden op het bestaan van prachtige lokale ingrediënten en alternatieve bereidingen van klassiekers. De vier eigenaren van het restaurant vroegen ons om een interieur te bedenken voor een restaurant wat de ‘Hollandse keuken’ serveert. Het startpunt voor de transformatie waren twee menukaarten die de sfeer en smaak van de Nederlandse keuken typeren. Vergeten groenten en smaken die je bij oma proefde, maar dan in een nieuw jasje.

Dit bijzondere startpunt hebben we aangegrepen om een interieur te ontwerpen waarin we de gasten Nederland willen laten beleven zonder clichématig te worden. De merkbelofte, ‘On-Hollands goed Nederlands eten’, is voor het ontwerpteam aanleiding geweest om een interieurconcept te bedenken waarbij op stijlvolle manier elementen uit de Nederlandse natuur en cultuur zijn vertaald naar het interieur van het restaurant. En net als wijn, die op vakantie altijd beter smaakt, doet het interieur iets met het eten, waardoor de gehele ervaring naar een hoger plan wordt getild.

Clichés or not cliché
Op het eerste gezicht lijkt de menukaart onze Hollandse verwachtingen te bevestigen. We zien bloemkool, stamppot, stroop, aardappel, boterkoek. Maar schijn bedriegt. De bloemkool bijvoorbeeld, is een meesterlijke compositie van 5 verschillende bereidingswijzen van bloemkool die elkaar fantastisch aanvullen. En het hoofdgerecht bewijst dat het echt niet nodig is om je vlees te betrekken van een Japanse boer die zijn koeien saké voert en ze driemaal daags masseert. Veel verder weg dan Abcoude hoef je namelijk niet te gaan voor de perfecte ribeye.

Eten onder NAP
Net als bij het eten krijgen in het interieur de Hollandse clichés een onverwachte twist. Dat begint al aan de buitenkant. De gevel van Restaurant Floreyn is oudhollands blauw geschilderd en afgezoomd met een gouden rand met daarboven een frisse, neutraalgrijze kleur. De scheidslijn tussen de twee kleuren komt als een waterlijn terug in het interieur van het restaurant. En zoals op zovele plekken in ons land bevind je je ook hier onder Normaal Amsterdams Peil. Iets wat duidelijk wordt gemaakt door de schaalverdeling op de centrale kolom in het hart van de ruimte.
Verschillende elementen uit het oude interieur zijn hergebruikt. De kussens van de lange houten bank zijn opnieuw bekleed in verspringende kleuren poldergroen en de reeds aanwezige tafels zijn geschuurd, uitgefreesd en voorzien van blauwe strepen die we herkennen uit het logo. De diverse wanden zijn verfijnd gedecoreerd. Direct naast de stamtafel hangt een gezamenlijk ontworpen fietskunstwerk, dat zo uit de gracht lijkt te zijn gevist. En als kers op de taart prijkt centraal achter de bar het logo van het restaurant als oudhollands tegeltableau in de achterwand.

Polderlandschap
Het vilten plafond doet met zijn vlakverdeling en kleurschakeringen denken aan een typisch Hollands polderlandschap vanuit de lucht gezien. De bestaande bar is voorzien van een barelement van onbehandeld staal met daarin subtiele verwijzingen naar de vlakverdeling uit De Stijl. Deze stalen constructie wordt gedomineerd door de ingrediënten uit de keuken. In glazen potten van verschillende grootte groeien uien, aardappelen, bleekselderij en andere groentes. De wortels worden van onderaf belicht, waardoor het groeiproces heel zichtbaar wordt. Een gestileerd onderzoekslab voor de chef.

i.s.m. TMRW

klik voor meer beelden

English

Media links:

het Parool
de Architect
architectenweb
culy.nl
favorflav.com

    

About the author: coenoffreddy