Kleverparkweg

Industrieel maatwerk

Hoe vorm je een klassieke jaren ’20 woonhuis in Haarlem om tot een ruimtelijke eigentijdse stadswoning?

Studiospacious en AHAA hebben met respect voor de rijke, klassieke detaillering van de woning een zuivere ingreep gerealiseerd. Een doorbraak in de wand tussen de keuken en eetkamer creëert ruimte voor een leefkeuken, het nieuwe hart van de woning.

De materialisering en het kleurgebruik van de nieuwe elementen refereren aan de industriële gebouwen uit dezelfde jaren ’20. De staalconstructie blijft in het zicht en vormt samen met het ruige metselwerk de drager voor het nieuwe, industriële karakter van de woning.

Door het keukeneiland op de grens tussen keuken en eetkamer te plaatsen, worden de ruimtes onmiskenbaar met elkaar verbonden. De grillige overgang van de nieuwe tegelvloer in de bestaande visgraatvloer versterkt het samenspel tussen bestaand en nieuw en is tegelijkertijd praktisch in gebruik omdat er wordt gekookt boven een tegelvloer. De uitgesproken vloerovergang wordt extra geaccentueerd door de keuken vrij te houden van de vloer. Het centrale keukeneiland staat op pootjes waarvan één is voorzien van de gastoevoer. De 4,6 meter lange keuken is aan de metselwerk wand opgehangen en lijkt te zweven. De op maat gemaakte afzuigkap is in dezelfde industrieel groene kleur afgewerkt als de staalconstructie.

Op de verdieping is een nieuwe badkamer gerealiseerd. De kleine ruimte is op efficiënte wijze ingedeeld en terughoudend gematerialiseerd. Op vernuftige wijze eis en verborgen spiegelkast in de wand opgenomen.

Project details

Type
Woonhuis (renovatie)

Ontwerp
Studiospacious i.s.m. AHAA

Opdrachtgever
Particulier

Aannemer
Korbeel aannemers

Adres
Kleverparkweg, Haarlem

Jaar
2015 – 2016

Oppervlakte
193 m2

Beelden
Studiospacious, Studio Kopp

 

Kleverparkweg_Studiospacious-AHAA_©_photo_Nina-Kopp_01_LRKleverparkweg_Studiospacious-Ahaa_schemeKleverparkweg_Studiospacious-AHAA_©_photo_Nina-Kopp_02_LRKleverparkweg_Studiospacious-AHAA_©_photo_Nina-Kopp_03_LRKleverparkweg 64 tekeningKleverparkweg_Studiospacious-AHAA_©_photo_Nina-Kopp_04_LRKleverparkweg_Studiospacious-AHAA_©_photo_Nina-Kopp_05_LRKleverparkweg_Studiospacious-AHAA_©_photo_Nina-Kopp_06_LRKleverparkweg_Studiospacious-AHAA_©_photo_Nina-Kopp_07_LRKleverparkweg_Studiospacious-AHAA_©_photo_Nina-Kopp_08_LRKleverparkweg_Studiospacious-AHAA_©_photo_Nina-Kopp_09_LRKleverparkweg_Studiospacious-AHAA_©_photo_Nina-Kopp_10_LRKleverparkweg_Studiospacious-AHAA_©_photo_Nina-Kopp_11_LR

About the author: coenoffreddy

You must be logged in to post a comment.