Nieuwe Jonkerstraat

Nieuwe Jonkerstraat

Transformatie van een timmerloods naar woonhuis

Ontwerp: Studiospacious, Amsterdam
Adres: Nieuwe Jonkerstraat, Amsterdam
Oppervlakte: 431 m2
Opdrachtgever: Particulier
Jaar: 2015 – heden

Het ontwerp voor deze fraaie, maar vervallen timmerloods biedt dit pand – wat onderdeel is van het beschermd stadsgezicht van het centrum van Amsterdam – een tweede leven. De loods staat op een prachtige plek direct achter de Nieuwmarkt en wordt getransformeerd tot een 3-laagse stadsvilla.

Bij de restauratie van gevels en kap worden de oorspronkelijke elementen in vorm, maat materiaal en kleur gehandhaafd. Voor deze timmerloods, die in de nauwe stedelijke structuur van het stadscentrum van Amsterdam rug-aan-rug staat met zijn achterburen, betekent dit dat de 26m lange straatgevel, op een enkel raam na, volledig gesloten is. De centrale ruimte wordt daarom van daglicht voorzien middels een 12m lange lichtstraat in de ‘achterzijde’ van de kap. De patio, die in het centrum van de woning ligt, voert het daglicht tot in de kelder en verbind de 3 verdiepingen visueel met elkaar.

De nieuw te maken kelder creëert ruimte voor ontspanning: een zwembad, sauna’s en meditatieruimte zorgen voor een ondergrondse plek waar je je terug kan trekken. Onder de uiteinden van de kap komen twee slaapkamers met eigen badkamer. De master-bedroom kijkt tussen de spanten uit over de woonkamer, terwijl de guestroom meer afgezonderd is.

Een vrijstaande meubel in het hart van de centrale ruimte creëert op een intelligente manier twee ruimtes. Direct onder de lichtstraat een royale woonkamer met openhaard, onder het gastenverblijf een hoge keuken en intiemere eetkamer. De drie authentieke werkplaatsdeuren zijn omgebouwd tot dubbele schuifdeuren en zorgen in opengeschoven stand voor een directe verbinding van de woonruimte met de straat.

01. nieuwe-jonkerstraat B&W 02 nieuwe jonkerstraat straatbeeld
04. 0448a7a99bc0b34d7c227388d7d3535d 05. Nieuwe Jonkerstraat verboden te roken 06. nieuwe jonkerstraat lichtstraat
08. dsn keuken

About the author: coenoffreddy

You must be logged in to post a comment.