De Overbrugging Noord-Scharwoude

De Overbrugging, Noord-Scharwoude

vijf geschakelde nul-op-de-meter (NOM) woningen

Een evenwichtige compositie van vijf geschakelde nul-op-de-meter woningen die tezamen een sterke eenheid vormen.

We hebben op een eigentijdse manier gebruik gemaakt van de traditionele materialen baksteen en hout. Hierdoor ontstaat een karakteristiek beeld, zonder dat de aansluiting op het dorpse karakter van de locatie verloren gaat. Een 1,4 meter hoge rondgaande metselwerkplint zorgt voor verbinding tueen de afzonderlijke woningen. Daarboven wordt de gevel opgetrokken in een verfijnd spel van brede en smalle houten latten.

Doordat de woningen bestaan uit een 1-laags basement met op de verdieping een individuele massa, blijft het kleinschalige karakter behouden. Elke individuele massa op de verdieping wordt voorzien van een lessenaarskap. De wisselende richting van de kappen versterkt de compositie en de individualiteit van de woningen.

Door onderlinge variaties in plattegronden, gevelindelingen en het toepassen van wisselende massa’s en kaprichtingen ontstaat er een luchtig, gevarieerd en levendig straatbeeld. De woningen zijn maximaal op de straat georiënteerd door de opzet van de plattegrond met een entree in het hart van de woning. Op deze manier wordt een ‘voorhuis’ en ‘achterhuis’ gecreëerd, waardoor de mogelijkheid ontstaat voor verschillende indelingsvarianten. Zo kan er gekozen worden voor wonen, werken, koken of eten aan de straatzijde.

De nieuwe gevelrooilijn staat haaks op de oorspronkelijke landschappelijke verkavelingsrichting. Langs de Dokter Wilminkstraat ontstaat een vertanding van de volumes die de straat begeleidt, waardoor de woningen vanuit elk perspectief een bijzondere aanblik krijgen. Door deze opzet is het bovendien mogelijk om vanuit het ‘voorhuis’ overhoeks de straat in te kijken.

Levensloop bestendig
Bij het ontwerp is rekening gehouden met levensloopbestendigheid. De woningen kunnen desgewenst ingedeeld worden met een slaapkamer en badkamer op de begane grond die voldoen aan de eisen van Woonkeur. Dit betekent voldoende ruimte voor manoeuvreren met een rolstoel en standaard extra brede deuren. Indien nu (nog) niet wordt gekozen voor deze indeling, dan is dit in de toekomst eenvoudig te realiseren.

Project details

Type
woningen

Programma
5 geschakelde “NOM” grondgebonden woningen

Ontwerp
Studiospacious

Opdrachtgever
WeBuildHomes Ontwikkeling B.V.

Adres
Noord-Scharwoude

Jaar
2019

Oppervlakte
140-170 m2

Beelden
Studiospacious, SCOFO en maquettefotografie: Tim Stet

   

 

 

About the author: coenoffreddy