Kantoor Schiphol

Kantoor Schiphol

Van monotoon kantorenlandschap naar een levendig en mix-used werkdistrict.

Schiphol is een van de belangrijkste luchthavens van Europa, maar ook een plek om te shoppen, om te werken en om te overnachten. De aanleiding voor de studie naar een nieuw kantoorpand voor Schiphol ligt bij een wijziging in een vastgesteld Stedenbouwkundig plan. Ten noordwesten van de huidige kantorenstrip was oorspronkelijk in een reeks kantoorpaviljoens voorzien. Bij nader onderzoek is gebleken dat de afrit van de A4 – die overgaat in de Schiphol Boulevard – verkeerstechnisch van cruciaal belang is en niet verlegd kan worden.

Door deze gewijzigde uitgangspunten ontstaat er op de plek van het oude Aviodrome een curieus gevormd bouwveld, omringd door wegen. Het relatief kleine kantoorpaviljoen wordt vervangen voor een plot-vullend gebouw wat zich qua vormentaal en architectuur eerder verhoudt tot het geometrisch gevormde Hilton hotel, dan tot de overige rechthoekig ontworpen kantoorgebouwen langs de Schiphol Boulevard.

In de reeds gerealiseerde ondergrondse parkeergarage is constructief rekening gehouden met de bouw van een toekomstig kantoorpaviljoen en de uitrit van de parkeergarage, die oorspronkelijk achter dit paviljoen zou aansluiten op het maaiveld, komt nu uit in het hart van het nieuwe veel grotere kantoorgebouw.

De haalbaarheidsstudie geeft een stedenbouwkundig en architectonisch antwoord op bovenstaande vraagstukken en wordt ingezet om de financiële haalbaarheid te onderzoeken en om tegelijkertijd multinationals aan te trekken die in Amsterdam op zoek zijn naar kantoorruimte.

Project details

Type
Mix-used gebouw

Programma
Kantoor, hotel + collectief: front office, lounge, café, vergaderruimtes en restaurant

Ontwerp
Studiospacious

Opdrachtgever
Schiphol Real Estate

Supervisor
Don Murphy

Adres
Schipholboulevard

Jaar
2018

Oppervlakte
9.200 m2

Beelden
Studiospacious

                               

About the author: coenoffreddy