BLOK Roosendaal

BLOK Roosendaal

Een architectonische uitwerking van twee appartementengebouwen in bouwblok 1
Opdrachtgever: –
Team: Studiospacious
Beelden: Studiospacious
Jaar: 2018

Stadsoevers

In Roosendaal transformeert de komende jaren stapsgewijs een (voormalig) industriegebied in een levendige stadswijk waar wonen, werken, onderwijs, cultuur en recreatie samenkomen: Stadsoevers.

Studiospacious heeft in een serie workshops met de stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten van de gemeente Roosendaal stapsgewijs een architectonische verkenning gedaan voor de drie zuidelijke bouwvelden. In de workshops zijn gewenste en ongewenste ontwikkel- en verkavelingsmodellen ontwikkeld. De inzichten die hieruit voortkomen zijn vertaald naar een serie spelregels en ambities die de architectonische kwaliteiten borgen en die passen bij het reeds bestaande stedenbouwkundige en landschappelijke kader. De voorbeeldverkaveling die Studiospacious heeft uitgewerkt heeft enerzijds als doel om aan te tonen dat het ruimtelijk en architectonisch mogelijk is om de gestelde ambities waar te maken en anderzijds om ten behoeve van een tenderprocedure de geschikte grondprijs te bepalen.

De Zwaaikom is straks de meest stedelijke plek van Stadsoevers. Hier is lucht en ruimte en komen stevige appartementenblokken te staan. De uitwerking van twee appartementengebouwen uit deze voorbeeldverkaveling is een exercitie in het vertalen van de uitgangspunten naar een architectonische uitwerking. Variatie is daarbij het uitgangspunt. Twee gebouwen met een eigen architectonische expressie, ontsluiting, materialisering, kleur en hoogte. De appartementen hebben een stoere en stedelijke uitstraling en verspringen in de rooilijn ten opzichte van elkaar om de individualiteit van de gebouwen onderling te versterken.

Uitwerking

Op de hoek van de Noordlaan en het Beekplein is een sculpturaal volume ontworpen, waarbij er op het kavel 10 woningen zijn ingepast. Het appartementengebouw vormt de kop van een reeks appartementengebouwen die op de Zwaaikom zijn georiënteerd en is de schakel tussen deze 5-laags bebouwing en de grondgebonden woningen langs de Noordlaan. Door zijn situering heeft het een alzijdige kwaliteit. Iedere woning is uniek en zo ontworpen dat het optimaal geniet van oriëntatie en uitzicht. Op de begane grond is naast de hoofdentree en bergingen op de hoek een atelierwoning gesitueerd met een eigen entree voor het atelier aan de Noordlaan. De woning is met de leefruimtes en een terras georiënteerd op het Beekplein. Het gevoel van privacy wordt gewaarborgd door de 30 cm verhoogde plint, terwijl de verdiepingshoge gevelopeningen tegelijkertijd een optimale relatie creëren tussen het interieur van de woning en de openbare ruimte. De woningen op de bovenste verdiepingen hebben met hun royale dakterrassen uitzicht over heel Stadsoevers. Het gebouw is bedacht in een genuanceerde rode baksteen in combinatie met gepigmenteerd rood beton. De rijke variatie in woningtypen is ondergeschikt gemaakt aan de uitdrukking van het gebouw als geheel. De uitwerking van verspringende buitenruimtes, verbijzonderde dakranden en entrees met luifels zorgen voor een levendig beeld en maken tegelijkertijd de individuele woning subtiel afleesbaar.

Het aangrenzende gebouw heeft een meer repetitief karakter en bestaat uit een stapeling van dezelfde appartementen. De plint heeft een hogere verdiepingshoogte en is verbijzonderd: de onderste appartementen hebben een terugliggende leefkeuken op straatniveau en de luifel introduceert een royale hoofdentree aan de Noordlaan. Het architectonische vocabulaire is minimalistisch en wordt uitgedrukt in een ingetogen spel van verspringende penanten en het reliëf van de gevel. Het geeft het ontwerp een gevoel van onverstoorbaarheid. Op het eerste gezicht lijken de kozijnen onregelmatig gerangschikt. Maar bij zorgvuldig onderzoek naar grootte, indeling en positie, zal men merken dat het een vorm van ‘natuurlijke wanordelijkheid’ is. Voor de gevel is gekozen voor een lichtgrijze beton. De afgeschuinde negges zijn afwisselend links of rechts van de kozijnen geplaatst, waardoor een compositie van gevelopeningen ontstaat in de gevel. De natuurlijk veranderende schaduw zorgt voor een levendige kwaliteit van de gevel, die nog verder wordt verbeterd dankzij de gestraalde schuine negges: het witkleurige toeslagmateriaal in het beton wordt blootgelegd en er ontstaat een subtiele variatie in het materiaal.

   

About the author: coenoffreddy